FAQ

De belangrijkste vragen

Hier komt u te weten hoe u valkuilen kunt vermijden, alvorens web-beslissingen te nemen.

→ Waarom zou ik geld uitgeven aan een webdesigner, als ik op mijn computer of online een programma heb staan waarmee ik zelf aan de slag kan?

→ Hoe kies ik mijn webdesigner?

→ Ik wil mijn website zelf kunnen aanpassen. Kan dat?

→ Moet ik mijn website aanmelden bij de zoekmachines? Wat is SEO?

→ De proef op de som: ultieme test RoosensDesign in Google!

Waarom zou ik geld uitgeven aan een webdesigner, als ik op mijn computer of online een programma heb staan waarmee ik zelf aan de slag kan?

De grote softwarefabrikanten geven de illusie dat men met hun software alles zelf kan. Ook die zaken waarvoor professionals jaren studeren en de nieuwste ontwikkelingen op de voet volgen. Het resultaat van dat eigen werk is meestal een amateuristische website. Surfers zien het verschil met professionele sites meestal wel. En anders worden ze toch onbewust beïnvloed en krijgen het idee dat het aangebodene toch “maar amateuristisch” is en surfen naar uw concurrent. Dit terwijl u schitterende diensten of producten aanbiedt. En vermits 81% van de surfers op zoek gaan via search engines, is de plaats waar u daar als resultaat verschijnt van de juiste trefwoorden, ook uitermate belangrijk. Uw site moet dus “search-vriendelijk” geconstrueerd worden (zie verder).

Hoe kies ik mijn webdesigner?

De moeilijkheid hier is dat door de hype van het internet, nu veel “would be” webdesigners de markt overspoelen. Soms zijn het computernerds die geen degelijke grafische basis hebben. Uw site zou wel werken, maar misschien geen origineel en functioneel design hebben. U hebt dus iemand nodig die grafische ervaring kan koppelen aan kennis van het internet en liefst ook een degelijke ervaring heeft in marketing. Want uw site moet verkopen. Baseer u niet op een enkele referentie, want een goede webdesigner moet zich kunnen aanpassen aan de stijl van uw product en uw surferspubliek. Als u een kmo hebt of zelfstandige bent, hebt u misschien geen uitgebreid team nodig om uw site te ontwerpen, maar volstaat een persoon die de nodige kennis in zich verenigt, of indien nodig, weet waar hij aanvullende capaciteiten kan vinden. Zo betaalt u geen overbodige overheadkosten.

Een kritisch gesprek is dus zeker aangewezen.

Een professionele webdesigner-adviseur besteedt dagelijks minstens een paar uur aan bijscholing, onderzoek, nieuwe technieken, forumcommunicatie, site-controle, search engine optimisation, statistics, enz.

Ik wil mijn website zelf kunnen aanpassen. Kan dat?

In sommige gevallen kan het noodzakelijk zijn om bepaalde gegevens regelmatig zelf te kunnen aanpassen door een Content Management Systeem (CMS). U mag echter niet vergeten dat dit soms kan gaan ten koste van layout-elementen en ook uw resultaten in de search engines (Google, Yahoo, …) kunnen hierdoor beïnvloed worden. Deze zijn immers momenteel veel meer gebaseerd op inhoud. Bent u voldoende thuis in compressietechnieken, aanpassen van grafische beelden zodat ze loepzuiver op uw site komen, maar toch snel downloaden ? Volgt u de constant veranderende criteria van de search engines ? Uw webmaster zal anders de site misschien regelmatig moeten “repareren”, waardoor een extra kost ontstaat.

Als het niet om een gewone weblog gaat, is het dus soms aan te raden deze zorg uit handen te geven middels een goede overeenkomst. U kan dan gerust zijn dat uw site optimaal overkomt en hoog scoort. U spaart dus tijd en geld uit.

Moet ik mijn website aanmelden bij de zoekmachines zoals Google? Wat is SEO?

Het aanmelden is voorbijgestreefd en soms zelfs schadelijk. Uw website-ontwerper moet thuis zijn in Search Engine Optimisation (SEO) en zorgen dat uw site optimaal voor dit doel is opgebouwd zodat de zoekrobots vinden en rapporteren wat u wil.

Maar laat u niet vangen door malefide firma’s, die u de search-hemel beloven, maar gebruik maken van search engine spam methodes, waardoor uw website even heel hoog scoort en dan prompt verbannen wordt uit Google, Bing, Yahoo, e.d. !

De nodige meta tags moeten juist zijn aangebracht. Trefwoorden daarentegen worden niet meer in aanmerking genomen door de search engines. Link popularity daarentegen is wel belangrijk.

De proef op de som: Ultieme test RoosensDesign.com in Google!

Als proef op de som testten we op 3 december 2018 met volgende zoektermen:

beste webdesigner => Google: roosensdesign.com op 4e plaats tegen 514.000.
webdesigner Sint-Niklaas => Google: roosensdesign.com op 3e plaats tegen 20.800.

Deze resultaten werden bekomen zonder enige betaalde campagne zoals GoogleAds, PPC (pay per click) en zonder louche trucs 😉
Het is wel normaal dat dit varieert in de tijd. Soms doen we, los van deze resultaten, ook testen met Advertising.


Pieter Roosens - Web Designer

 

↑ naar boven