Op welke formaat ontwerpen?

Een permanente vraag die rijst bij het ontwerpen van een website is: wat is de meest geschikte breedte en hoogte, vermits er zoveel verschillende schermen en resoluties worden gebruikt.

Ongeveer 80 % van de gebruikers heeft momenteel (maart 2007) een scherm met minimum 1024 x 768 pixels. Zo’n 20% heeft een kleiner scherm. Dit is natuurlijk afhankelijk van de doelgroep: voor business-to-business-sites kan men uitgaan van de eerste groep. Business-to-consumer-sites dienen dus nog rekening te houden met de kleinere schermen.

Een website kan een vaste breedte hebben, of een variabele breedte, dus een “rekbare” layout, die zich aanpast aan het gebruikte scherm.

Vaste breedte:

  • voordeel: volledige keuze van de layout door de ontwerper, dus meer grafische mogelijkheden.
  • nadeel: niet zo geschikt voor hand-held toestellen.
  • nadeel: soms te veel ruimte op grote schermen

Variabele breedte:

  • voordeel: past bij elk scherm en dat wordt volledig benut.
  • nadeel: layoutmatig minder mogelijkheden, want de vormgeving verandert met het scherm.
  • nadeel: in het ontwerp dient men wel op te letten dat de regelbreedte van de teksten niet te groot kan worden (max. ± 100 tekens per regel), want dat leest moeizaam.

Hier is een visueel overzicht van de verschillende schermresoluties. Tussen haakjes staan de schermafmetingen, maar door menu-bars e.d. dien je je ontwerp te richten op het kleiner formaat, dat ernaast staat vermeld en overeenkomt met het gekleurde vlak.

Reacties zijn gesloten.