JPG, GIF, PNG, PDF, MP3, FLV, … wat waarvoor gebruiken?

De meeste van deze file-formaten zijn gecompresseerd en hebben dus kwaliteitsverlies geleden. Daarom is het belangrijk om goed te begrijpen wat je met een file doet en waarvoor deze moet dienen.
We gaan hier maar summier op in, want er valt een hele blog mee te vullen.

AFBEELDINGEN:

.jpg
verkleint door compressie de grootte van de file maar verlaagt de kwaliteit, dus let op dat het niet of amper zichtbaar is (“verwaterend” effect). Elke keer je een bestand bewaart als JPEG is er dat kwaliteitsverlies, dus doe het zo weinig mogelijk en vertrek steeds van je oorspronkelijk beeld. Vooral geschikt voor foto’s. Om te e-mailen en voor web-publicatie.

.gif
Compressie door een beperking in aantal kleuren. Vooral geschikt voor tekeningen en logo’s. Om te e-mailen en voor web-publicatie.

.png
Dit compressieformaat wordt nu meer gebruikt omwille van transparantiemogelijkheden, maar in Internet Explorer 6 is dat niet zomaar zichtbaar. Geschikt voor allerlei afbeeldingen. Om te e-mailen en voor web-publicatie.

.pdf
is een universeel leesbaar formaat van Adobe®, zonder kwaliteitsverlies en in principe geschikt voor alle documenten met beeld en tekst. Om te e-mailen. Enkel in zeer specifieke situaties uitzonderlijk in websites te gebruiken.

GELUID:

.mp3
is een compressieformaat dat de kwaliteit vermindert van het geluid. De grootte van de file wordt wel kleiner, waardoor het geschikter wordt om door te sturen, te downloaden enz. Om naar te luisteren kan het niet tippen aan CD-kwaliteit (AIFF) en dat wordt al eens vergeten.

VIDEO:

.flv .swf
Er zijn veel file-formaten voor video, met allemaal hun voor- en nadelen. Vermits de kijker over de geschikte software moet beschikken op zijn/haar computer, om deze files af te spelen, wordt video momenteel meestal in het Flash-formaat gezet, omdat bijna iedereen een Flash-player op de computer heeft staan. Flash is geen gecompresseerd formaat, maar bestaat wel in verschillende kwaliteiten.

Reacties zijn gesloten.