Hoe afbeeldingen compresseren voor gebruik op het web?

Hoe kleiner de hoeveelheid bits die je afbeeldingen bevatten, hoe sneller je pagina’s bij de gebruiker op het scherm verschijnen. Daarom is het gebruikelijk om afbeeldingen goed te “compresseren” alvorens te uploaden. Ook voor emailgebruik is dat beter.

In de meeste grafische programma’s heb je een optie “save for web”, zoals bv. in Photoshop®. Daar kun je kiezen voor .jpg (foto’s e.d.) of voor .gif (logo’s, tekeningen zonder kleurovergangen) of voor .png (logo’s, tekeningen met transparantie). Vertrek steeds van je origineel beeld als je verschillende versies maakt.

.jpg: De kunst is om zo sterk mogelijk te compresseren zonder dat je het verschil ziet. Meestal is 60 à 70% voldoende.

.gif: Hier met zo weinig mogelijk kleuren proberen te compresseren zonder dat je het verschil ziet. Dit aantal kleuren hangt volledig af van de tekening in kwestie. Maar zelfs een zwart-wit tekening heeft meestal nog een zestal kleuren nodig om zachte overgangen te bekomen.

.png: Vergelijkbaar met .gif, maar vooral handig bij transparante beelden, die in tegenstelling tot gif’s op elke achtergrond mooi uitkomen. Wel bij Internet Explorer® pas redelijk goed ondersteund in versie 8. Versie 7 is nog dubieus. IE6 kan er niet mee overweg en geeft dan grijs waar het transparant moet zijn, al hebben we daar truken voor …

Reacties zijn gesloten.