Copyrights op het internet

Wat mag je wel en wat niet copiëren en publiceren op het internet?

In het algemeen mag je enkel iets copiëren waarvoor je de toestemming hebt van de auteur. Die kan het specifiek vermelden op de site of door middel van een licentie (zoals bv. Creative Commons). In de andere gevallen mag copiëren en vooral terug publiceren dus niet, maar het gebeurt wel op grote schaal. Daardoor lopen er veel rechtszaken, zelfs onder grote namen.

Zo kreeg Google van Viacom een schade-eis van meer dan een miljard dollar voor het verspreiden van onwettige video’s door gebruikers op hun YouTube-site.

Ook gebruikers worden soms hard aangepakt, omdat de creatieven, platenfirma’s en andere inhoud-leveranciers door het onwettig verspreiden van hun creaties veel geld verliezen.

Voor de “kleine” artiest kan het zo onmogelijk worden om nog goede kwaliteit te maken, vermits dat veel geld en tijd kost.

Er is het foutieve idee ontstaan dat op internet alles mag en alles gratis mag gecopiëerd worden. Indien je toelating vraagt om iets te gebruiken zal het nochtans dikwijls worden toegestaan. Vooral voor niet-commerciëel gebruik. Het is niet voldoende om de “bron” te vermelden.

Intussen zijn er heel wat bronnen voor gratis te copiëren materiaal. Je kan ook zoeken bij Google met aanklikken van een bepaalde licentiefilter in “Advanced search”.

De grote spelers zoals The Walt Disney Company, Myspace, Microsoft, Viacom, CBS, Fox Entertainment, e.d. werken nu gemeenschappelijke regels uit om bij het op grote schaal verspreiden van inhoud, toch de copyright-regels te respecteren, zodat artiesten en creatieven betaald worden.

Reacties zijn gesloten.