Afbeeldingen klaarmaken voor gebruik in websites (.JPG .PNG .GIF .SVG)

File-formaten

In het algemeen zijn de RGB-formaten .jpg (foto’s e.d.), .png (afbeeldingen met doorschijnende delen: logo’s e.d.), .gif (beperkte kleuren, kleine animaties) geschikt.
Zonder resolutie: .svg zijn vectorenfiles, geschikt voor logo’s, icons, symbolen e.d. en niet onderhevig aan kwaliteitsverlies bij vergroting.

Resolutie

72 dpi

Afmetingen

Vroeger was normaal 600 à 900 pixels breedte voldoende, volgens layout van de website. Minimaal de breedte van de kolom. Indien volle breedte, tot zelfs ± 2.000 pixels.
Rekening houdend met Retina-schermen: voor de hoge resolutie-schermen van tablets, laptops en desktops mag tot het dubbele van de afmetingen gebruikt worden. Vb. normaal 700 x 400 pixels, voor retina: 1.400 x 800 pixels.

Gewicht

Hoe minder hoe beter, liefst onder 100 KB of max. 200 KB. Belangrijk voor SEO — Google score.
Ideaal is bv. 20 KB en zeker als er veel beelden op een pagina staan.

Compressie

Zo hoog mogelijke compressie, maar zonder vervorming (dus onzichtbaar).

Filenamen

Geef best duidelijke, omschrijvende filenamen zonder spaties en zonder speciale tekens, behalve – of _ dat is geen probleem. Hoe korter hoe beter. En zeker met extensie.
Bijvoorbeeld: scorende-website01.jpg

 

Hoe afbeeldingen compresseren voor gebruik op het web?

Hoe kleiner de hoeveelheid bits die je afbeeldingen bevatten, hoe sneller je pagina’s bij de gebruiker op het scherm verschijnen. Daarom is het gebruikelijk om afbeeldingen goed te “compresseren” alvorens te uploaden. Ook voor emailgebruik is dat beter.

In de meeste grafische programma’s heb je een optie “save for web”, zoals bv. in Photoshop®. Daar kun je kiezen voor .jpg (foto’s e.d.) of voor .gif (logo’s, tekeningen zonder kleurovergangen) of voor .png (logo’s, tekeningen met transparantie). Vertrek steeds van je origineel beeld als je verschillende versies maakt. Verder lezen

Welke resolutie scannen?

De eerste vraag die men moet stellen bij het scannen is voor welk doel het beeld moet dienen.

Voor drukwerk scan je normaal best op 300 dpi (dots per inch) of voor lijnwerk (logo’s e.d.) zelfs op 1200 dpi.
Voor beeldschermgebruik (website of email) scan je best op 72 dpi.

Indien voor beide doelen, scan je op 300 dpi en zet een kopie van de file om naar 72 dpi.