Afbeeldingen klaarmaken voor gebruik in websites (.JPG .PNG .GIF .SVG)

File-formaten

In het algemeen zijn de RGB-formaten .jpg (foto’s e.d.), .png (afbeeldingen met doorschijnende delen: logo’s e.d.), .gif (beperkte kleuren, kleine animaties) geschikt.
Zonder resolutie: .svg zijn vectorenfiles, geschikt voor logo’s, icons, symbolen e.d. en niet onderhevig aan kwaliteitsverlies bij vergroting.

Resolutie

72 dpi

Afmetingen

Vroeger was normaal 600 à 900 pixels breedte voldoende, volgens layout van de website. Minimaal de breedte van de kolom. Indien volle breedte, tot zelfs ± 2.000 pixels.
Rekening houdend met Retina-schermen: voor de hoge resolutie-schermen van tablets, laptops en desktops mag tot het dubbele van de afmetingen gebruikt worden. Vb. normaal 700 x 400 pixels, voor retina: 1.400 x 800 pixels.

Gewicht

Hoe minder hoe beter, liefst onder 100 KB of max. 200 KB. Belangrijk voor SEO — Google score.
Ideaal is bv. 20 KB en zeker als er veel beelden op een pagina staan.

Compressie

Zo hoog mogelijke compressie, maar zonder vervorming (dus onzichtbaar).

Filenamen

Geef best duidelijke, omschrijvende filenamen zonder spaties en zonder speciale tekens, behalve – of _ dat is geen probleem. Hoe korter hoe beter. En zeker met extensie.
Bijvoorbeeld: scorende-website01.jpg

 

Copyrights op het internet

Wat mag je wel en wat niet copiëren en publiceren op het internet?

In het algemeen mag je enkel iets copiëren waarvoor je de toestemming hebt van de auteur. Die kan het specifiek vermelden op de site of door middel van een licentie (zoals bv. Creative Commons). In de andere gevallen mag copiëren en vooral terug publiceren dus niet, maar het gebeurt wel op grote schaal. Daardoor lopen er veel rechtszaken, zelfs onder grote namen.

Verder lezen

Mighty Mouse terug doen scrollen

Een klassiek probleempje met de Mighty Mouse van Apple is dat het scrollbolletje niet meer naar behoren werkt. De muis openen is niet echt een optie en ook overbodig. De oplossing is eenvoudig:

  1. Neem een stuk keukenrol of een doek.
  2. Bevochtig met reinigingsalcool.
  3. Rol hiermee over het bolletje, zodat het inwendig reinigt (eerst de muisverbinding uit je computer halen of je veroorzaakt de gekste dingen 😉 )
  4. Dan met een droog stuk doek erover rollen.

Klaar.